Go to the content

Het SPIE student chapter aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) organiseerde met succes de jaarlijkse 'Light Night'. Voor de editie van dit jaar was de focus van de 'Light Night' 'Photonics: Choices Today, Chances Tomorrow'. In dit thema bekeken we de voordelen van het hebben van een Photonics-achtergrond, onderzochten we hoe we slimme loopbaanbeslissingen kunnen nemen en hoe we problemen in de academische wereld en industrieën effectief en efficiënt kunnen oplossen. Studenten, alumni, professoren en professionals kwamen luisteren naar een update van de meest recente kansen die fotonica en optica vandaag in petto hebben om een ​​geweldige toekomst op te bouwen.

Prof. Hugo Thienpont, vice-rector innovatie en industriële valorisatie aan de VUB en directeur van B-PHOT Brussels Photonics, gaf een motiverende lezing over zijn loopbaan in de fotonica en de keuzes die hij maakte om zijn doelen te bereiken en zijn dromen te verwezenlijken.

Vanuit zijn ervaring als uitstekende onderzoeker en supervisor, deelde hij een paar aanbevelingen voor studenten:

  • Luister goed naar je mentoren
  • Werk slim en hard
  • Ga stoutmoedig heen waar (n) iemand eerder is geweest, ga de confrontatie aan en pak de uitdagingen aan.
  • Leven en werken is erg leuk als je gepassioneerd bent
  • Wees een geweldige teamspeler.

Dr. Jean-Luc Doumont, de gerenommeerde internationale SPIE-spreker van Principiae, presenteerde het publiek een zeer inspirerende toespraak: 'De favoriete fouten van iedereen'. In een notendop: we moeten voorzichtig zijn met het maken van aannames, omdat verkeerde aannames leiden tot verkeerde beslissingen en acties. Hij illustreerde zijn standpunt met veel voorbeelden van frequente fouten die veel mensen maken en waarvan ze zich misschien niet bewust zijn. Hij deed een verstandig voorstel: laten we ons ontdoen van aannames en kritisch denken toepassen in onderzoek en het dagelijks leven. Om de gewenste actie te genereren, moeten we duidelijk communiceren, het maakt het leven veel gemakkelijker met veel meer plezier!

De presentaties werden gevolgd door een vraag-en-antwoordsessie. De twee sprekers stonden samen en hadden een aanvullende, maar evenwichtige gedachtewisseling over de vragen die studenten stelden over loopbaanbeslissingen en het leven als promovendus. Geef nooit toe aan zelfmedelijden en volg je passie waren de belangrijkste tips. De voorzitter van het SPIE-student chapter Qing Liu gaf ook een kort overzicht van de verschillende activiteiten en had het genoegen de winnaars van het SPIE VUB-student chapter Photography Contest 2018 aan het einde van dit evenement aan te kondigen. We sloten de Light Night af met een receptie waar alle aanwezigen konden netwerken en persoonlijk met de sprekers konden communiceren.