Ga verder naar de inhoud
Ga de uitdaging aan!

B-Photonics Cup

B-photonics Cup is een wetenschappelijk en educatief initiatief van B-PHOT Brussels Photonics, in samenwerking met ColruytGroup, Technics. Leerlingen van de derde graad secundair onderwijs worden uitgedaagd om een ‘gadget van de toekomst’ te ontwikkelen met een klemtoon op de sleutelrol van fotonica in diverse toepassingen. De deelnemende teams aan de B-photonics Cup krijgen een interessante inleiding over fotonica door experten en kunnen elk beschikken over een budget van €110 voor aankoop van materialen om hun systeem te bouwen. Een unieke opportuniteit om in teamverband de wereld van fotonica & technologie te ontdekken. Steek in groep de handen uit de mouwen en ontwikkel een oplossing voor een realistisch probleem. Met een flinke portie creativiteit en wat inzicht in fotonica, de wetenschap van licht, bouw je het meest creatieve gadget van de toekomst.

De vier vorige edities waren een succes! (Bekijk hieronder de resultaten van deze edities.) Daarom doen we er nog eentje bij ;)

Maak je klaar voor editie 2023-2024 met het topic: 'Het gadget van de toekomst!'

Inschrijven kan tot 01/10/2023!

BEN JE OP ZOEK NAAR EEN STEM-PROJECT OF EEN EINDWERK OPDRACHT?

Ga individueel de uitdaging aan of steek met je klas de handen uit de mouwen en ontwikkel een oplossing voor een realistisch probleem. Met een flinke portie creativiteit en wat inzicht in fotonica, de wetenschap van het licht, bouw je de meest creatieve oplossing! Schrijf je nu in voor editie 23-24!

Kom er alles over te weten op de hybride infosessie voor leerkrachten op 13/09/2023 14u30-16h30!

Inschrijven

Tijdlijn van de B-Photonics Cup

13-09-23

Infomoment voor leerkrachten.

Schrijf je alvast in om als leerkracht de infosessie rond de B-PHOTONICS activiteiten bij te wonen. Deze gaat op hybride wijze door op woensdag 13 september van 14u30 tot 16u30. We vertellen je graag meer over het doel van deze B-PHOTONICS Cup en de gang van zaken. Ga ook in gesprek met leerkrachten die reeds met hun klas deelnamen aan een vorige editie. Deze infosessie is vrijblijvend, je kan later dan nog beslissen over een al dan niet deelname met je klas aan de B-PHOTONICS CUP. Deze infosessie vindt online plaats.

24-10-23

Infomoment voor de leerlingen

We ontvangen de leerlingen graag in de namiddag op de VUB campus in Etterbeek. Tijdens de kick-off van het project krijgen jullie alle nodige informatie om het project aan te vatten. Tijdens deze kick-off is er ook de mogelijkheid om met de organisatoren in gesprek te gaan. En heb je graag een dagvullend programma? Volg dan een workshop rond Arduino, brainstormtechnieken of fotonica.

01-12-22

Bezoek van een fotonica en techniek expert aan de deelnemers.

Een Fotonica en een techniek expert komt minstens 1 keer langs bij jullie op school om alle vragen over de wetenschap van het licht te beantwoorden en om de leerlingen verder te helpen bij het bouwen van hun creatieve oplossing. Deze datum wordt in samenspraak met de leerkracht vastgelegd.

22-04-24

Deadline voor het toesturen van de videopresentatie.

Maak een videopresentatie van jullie 'gadget van de toekomst' waarin duidelijk wordt hoe het prototype eruit ziet en hoe het werkt. Deze videopresentatie moet worden doorgestuurd naar de organisatoren ten laatste 22 april 2024.

03-05-24

Slotsessie: Pitch en prijsuitreiking voor de deelnemers

Toon je prototype aan de andere deelnemende groepen en maak kennis met de jury. De winnaar van de B-Photonics Cup gaat naar huis met een fantastische prijs.
Dit zal ook tijdens een volledige dag plaatsvinden.

Waarom deelnemen?

  • Deze wedstrijd staat open voor iedereen vanaf het 5e middelbaar.
  • Interessante en veelzijdige wetenschappelijk en technologische fotonica uitdagingen.
  • Je leert in groepsverband een technologische uitdaging aan te pakken.
  • Fotonica is een sleutel technologie met heel wat potentieel.
  • Ondersteuning van experten in de fotonica en techniek.
  • Gratis deelname.
  • Budget voor aanschaf van materiaal per deelnemende groep van €100.
  • Past perfect als STEM project of als een GIP onderwerp.
Artboard 1
De B-Photonics Cup brengt technologie & innovatie naar je klas op maat van je lln.

WAT VERWACHTEN WIJ VAN DE DEELNEMERS?

-Een werkend prototype

-Een video waarin de volgende items aan bod komen: het werkend prototype, naam project, naam teamleden, voorstelling van de gebruikte materialen, stappenplan (elektrisch schema, technische tekeningen....)

-Groepsfoto

-Voorstelling van het prototype op de eindbeurs aan de jury en aan de andere deelnemers