Ga verder naar de inhoud

3D video, robots en drones

3D video, robots en drones

20 lln

3e graad

elektronica, informatica en robotica

Deel 1: Met 3D videos spelen – robots bespieden –

3D dimensionele video's:

Met het 1,9 m groot light field 3D-scherm opgesteld in het labo is het mogelijk om 3D beelden te zien zonder dat een 3D-bril nodig is. Om dit effect te verkrijgen zijn 72 projectoren vereist.

Al deze beelden samen vormen een enorme hoeveelheid data. Om deze in real time door te sturen is een zeer grote bandbreedte nodig. Met gespecialiseerde compressietechnieken kan de hoeveelheid data drastisch gereduceerd worden.

Robots bespieden:

Met een camera netwerk opgesteld als matrix aan het plafond worden robots op de grond getrackt. De camera's zenden hun beelden naar een centrale server, maar kunnen ook individueel robots opsporen en volgen, en de naburige camera verwittigen als er eentje hun richting uit gaat. Herkennen van de robot gebeurt met barcodes.

Deel 2: Drones met hyperspectrale ogen in het luchtruim

De eerste commerciële drones mogen het Belgische luchtruim in. Op langere termijn zullen ze niet meer weg te denken zijn. Het wordt al te bont als we hen ook nog hyperspectrale ogen geven, die de wereld in vele kleurtjes zullen zien en een waanzinnige bron van informatie zullen opleveren in vele maatschappelijk relevante domeinen, bvb polutie, klimaatevolutie, etc. . Hyperspectrala analyse technieken dringen zich op.