Ga verder naar de inhoud

Magnetisme

20 lln

2e & 3e graad

Elektriciteit

Magneten worden dagdagelijks gebruikt in vele toepassing. Het doel van deze workshop is om de studenten kennis te laten maken met toepassingsmogelijkheden van elektromagnetisme.

Eerst geven we een korte introductie te geven over het concept van magnetisme met permanente magneten. Dan illustreren we het verband tussen magnetisme en elektrische stromen wordt beschouwd. Hierbij gaan de studenten in groep hun eigen kompas bouwen.

Aan de hand van een aantal experimenten wordt aangetoond hoe een elektrische stroom een magnetisch veld (= elektromagneet) kan opwekken en hoe een variƫrend magnetisch veld een stroom kan opwekken. Het concept van elektromagneet wordt vervolgens door de studenten gebruikt om (in kleine groepjes van een 4-tal studenten) een elektromagnetische schommel en een homopolaire motor te bouwen. De elektromagnetische schommel (foto 1) toont duidelijk aan dat er een kracht opgewekt wordt met behulp van een stroom, terwijl de homopolaire motor (foto 2) een elementaire motor is die draait rond een batterij.

Vervolgens wordt het principe van de magnetische trein uitgelegd en gedemonstreerd: enerzijds wordt getoond hoe een magneettrein kan zweven boven andere magneten, anderzijds wordt er via een spiraaltrein getoond hoe een magnetische trein zich kan voortbewegen.

Een laatste toepassing die de studenten moeten uitvoeren is de magnetische rem. Een dergelijk rem wordt gebruikt attracties in attractieparken. De werking van de rem wordt experimenteel geverifieerd door een magneet doorheen een koperen buis te laten vallen.