Ga verder naar de inhoud

B-PHOTONICS CUP: Stem mee voor de publieksprijs

18-05-2020

B-Photonics Challenger Cup

Kom een kijkje nemen tijdens de online slotceremonie! Stem mee voor de publieksprijs of schrijf je in voor de volgende editie!

Uitnodiging!

Op dinsdag 26 mei om 17u vindt online de slotceremonie van de B-Photonics Cup plaats.
Benieuwd? Je kan er bijzijn!
De link zullen we op onze facebookpagina verspreiden, hou deze dus zeker in het oog!

De lijnen zijn gesloten!
We zijn enorm blij dat we 18 inzendingen hebben ontvangen voor de B-Photonics Cup editie 2019-2020. 18 groepjes leerlingen uit 7 verschillende scholen in Vlaanderen en Brussel hebben het beste van zichzelf gegeven en stuurden ons een video door van hun bedachte oplossing. Een jury, samengesteld uit experts van ColruytGroup/Technics, Real Estate & Energy en experts van VUB Brussels Photonics, gaat nu aan de slag om alle video's op dezelfde manier te beoordelen.
Maar er is ook een publieksprijs te winnen.
En daarvoor hebben we jullie hulp nodig!


Hieronder vinden jullie de link naar elke ingezonden video en naar het evaluatieformulier (5 korte vraagjes per video). We hebben de video's gebundeld in groepjes van vier. Het beoordelen van elk groepje duurt ongeveer 15 minuten. Zo kan je het beoordelen wat verspreiden over je dag.
Deze resultaten tellen ook voor 20% mee in het bepalen van de hoofdwinnaar.
Het beoordelen kan tot donderdagavond 21 mei 23u59.
Alvast bedankt voor jullie hulp!

Beoordeel deze eerste 4 video's

Beoordeel het tweede groepje video's

Beoordeel het derde groepje video's

Beoordeel het vierde groepje videos

Beoordeel het laatste groepje video's

Zin om volgend jaar ook deel te nemen met je klas?

Schrijf je alvast in om als leerkracht de online infosessie rond de B-Photonics CUP bij te wonen. Deze gaat door op woensdag 09/09/2020 van 14h tot 16h. We vertellen je graag meer over het doel van deze B-Photonics Challenger Cup en de gang van zaken. Deze infosessie is vrijblijvend, je kan later dan nog beslissen over een al dan niet deelname met je klas.

B-photonics Cup is een wetenschappelijk en educatief initiatief van B-PHOT Brussels Photonics, in samenwerking met ColruytGroup/Technics, Real Estate & Energy. Ze biedt verschillende uitdagingen, elk met een klemtoon op de sleutelrol van fotonica in diverse toepassingen, waaronder zeker ook de retail. De deelnemende teams aan de B-photonics Cup kregen een interessante inleiding over fotonica door experten en konden elk beschikken over een budget van €100 voor aankoop van materialen om hun systeem te bouwen. Een unieke opportuniteit om in teamverband de wereld van fotonica & technologie te ontdekken.

Ze konden kiezen uit de volgende drie challenges:
-Maak gebruik van bestaande lichtarmaturen om een Lifi-communicatie systeem op te bouwen die in staat is om minstens twee verschillende boodschappen door te sturen. Je mag het toepassingsgebied zelf kiezen (vb: verkeer, gezondheidszorg, retail...)
-De uitdaging is om een slimme lamp te bouwen op basis van je eigen ideeën. De voorwaarden waarmee je moet rekening houden, zijn het gebruik van sensoren (licht, temperatuur, warmtestraling, wind, menselijke gebaren) en een microcontroller (Arduino-platform) om autonome beslissingen te nemen met betrekking tot de lichtkleur en -intensiteit. Gebruik high-power-LEDs als lichtbron.
-Bouw de volgende generatie serres voor thuis (in de keuken) op basis van de principes van fotonica, de wetenschap van licht en lichttechnologie. Ontwerp een broeikas en maak gebruik van LEDs, zonnepanelen, lichtgeleiders.... Het uiteindelijke ontwerp is net zo belangrijk als de lichtefficiëntie die je kan krijgen.