Ga verder naar de inhoud

'Bloempot van de Toekomst' wint B-Photonics Cup 2023

11-05-2023

De winnaars van de B-Photonics Cup 2023 zijn bekend! Deze jaarlijkse wetenschapswedstrijd is een initiatief van VUB, B-PHOT en Colruyt Groep Technics en helpt leerlingen om hun eigen gadget van de toekomst te bouwen met behulp van licht(technologie). Samen met hun klasgenoten en wetenschapsleerkrachten, bouwen de jongeren uit het 5e en 6e middelbaar onderwijs in één jaar een werkend prototype van hun idee. De deelnemers krijgen daarvoor een cursus fotonica en ontvangen een budget om hun materiaal aan te kopen. Dit is een unieke opportuniteit om technologie te ontdekken en op een creatieve manier een bestaand probleem op te lossen door samen te werken als team.

Tijdens de finale van de B-Photonics Cup op 8 mei 2023 presenteerden de deelnemers de finale demo van hun project voor een professionele jury. Alle leerlingen kregen een kijk achter de schermen van het distributiecentrum van Colruyt Group Technics, een hoogtechnologisch logistiek meesterwerk. Na een grondige deliberatie koos de jury van de VUB en Colruyt Group winnaars in de verschillende categorieën. De winnaars ontvingen enkele mooie prijzen!

Hoofdprijs: Smart Bloempot (GO Geeraardsbergen)

Deze bloempot geeft planten water wanneer ze het nodig hebben en dienen ook extra licht toe wanneer de lichtsensor een te donkere omgeving vaststelt. Alle informatie van de sensoren kan gevolgd worden op een LCD-scherm.

"Dit voelt geweldig", zegt mevrouw Pattyn van GO Geeraardsbergen tegen Nuus. "Ons team heeft er enorm hard aan gewerkt en zowel de leerlingen als leerkrachten hebben er veel vrije tijd voor opgeofferd. In de technieklokalen van onze school gingen we aan de slag met de specifieke richtlijnen van deze wedstrijd. Je moest programmeren, een lasercutter gebruiken en er moest een belangrijke rol voor fotonica zijn. De jury was heel tevreden met onze inzet en ons mooie eindresultaat en dat heeft ons dus deze prestigieuze prijs opgeleverd. We zijn heel fier en onze leerlingen wonnen ook allemaal een bon ter waarde van 130 euro voor de Colruytgroep."

Beste pitch: Apollo (KA Halle)

Fotonica Award: De fietsbel van de toekomst (GTSM Merchtem)

Innovatie Award: Waar Zijn de Patatten (BA Pitzemburg Mechelen)

Beste video: ADS (Campus Glorieux Ronse)

Beste gadget: ORIQUIGG (Bimsem Mechelen)